Evenimentele ce au marcat istoria activitatii de distributie si furnizare a energiei electrice in Romania sunt:
– 1882 – Bucuresti. In acest an a fost pusa in functiune prima centrala electrica. Aceasta era situata pe Calea Victoriei si alimenta iluminatul exterior al Teatrului National si al Gradinii Cismigiu. Tot in aceasta perioada a avut loc si primul transport de electricitate catre Palatul Cotroceni, printr-o linie electrica aeriana, lunga de 3 km. Aceste proiecte s-au efectuat chiar in anul in care Thomas Alva Edison a pus in functiune prima centrala electrica din New York.
– 1884 – Timisoara este primul oras din Europa care a beneficiat de iluminat electric stradal.
– 1887 – Craiova. A fost realizat iluminatul electric al Teatrului National.
– 1894 – Bucuresti. La 9 decembrie 1894 au fost puse in circulatie primele tramvaie electrice din tara. Primul tramvai avea indicativ 14 si urma traseul Cotroceni – Piata Sfantul Gheorghe – Calea Mosilor – Obor. Acest lucru a pozitionat Romania in topul primelor 10 tari din Europa care au introdus tractiunea electrica in transportul public.
– 1898 – Bucuresti. In acest an ia fiinta “Societatea Romana pentru Intreprinderi Electrice Industriale”, care in 1921 devine “S.C. ELECTRICA S.A. – Societate Anonima Romana”.
– 1899 – Iasi. Incepe furnizarea publica de energie electrica in oras.
– 1902 – Ploiesti. Incepe furnizarea publica de energie electrica in oras.
– 1913 – pe ruta Arad – Ghioroc – Pincota – Radna apare prima cale ferata electrificata din Romania, prima din sud-estul Europei si a opta din lume.
– 1930 – 1931 – Bucuresti. In aceasta perioada, pentru prima data in tara, se pune in functiune reteaua electrica de distributie pe stalpi de beton armat.
– 1939 – Romania. Pana in acest an, producerea si folosirea energiei electrice s-a extins la nivelul intregii tari. Astfel ca, la sfarsitul anului 1939, in Romania existau 229 generatoare de electricitate.
– 1939 – 1940 – Snagov. Primul cablu subacvatic este pus in functiune.