Cine a inventat becul?

Micul obiect reprezinta o inventie ce este si va fi una din cele mai importante inventii ale lumii. Il folosim astazi peste tot, in casele noastre, la locurile de munca si chiar pe strada, pentru a crea lumina.

Dar v-ati intrebat vreodata cine l-a inventat? Haideti sa descoperim impreuna cine a realizat o inventie ce va ramane pentru totdeauna o parte importanta din vietile noastre.

Lui Thomas Edison i se acorda toate meritele pentru invenatarea becului, insa faimosul inventator american nu a fost singurul care a contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii revolutionare. Alaturi de el au fost si Humphry Davy si Joseph Wilson Swan.

Prima lumina electrica a fost vazuta in anul 1800 de catre H. Davy, om de stiinta englez. Acesta a experimentat diferite proiecte cu electricitatea si a inventat bateria electrica. Atunci cand se conectau fire la bateria acestuia si o bucata de carbon, carbonul stralucea, producand lumina. Acest lucru este numit arc electric.

Mai tarziu, in anul 1860, fizicianul englez Joseph Wilson Swan, a descoperit ca filamentul din carbon functiona corespunzator, insa se ardea prea repede. Astfel ca, in anul 1878, a lansat noile sale lampi electrice la Newcastle – Anglia.

In 1877, americanul Charles Francis Brush a fabricat arcuri din carbon pentru a lumina o piata publica din Cleveland, Ohio, USA. Aceste arcuri au fost folosite pe cateva strazi, cladiri de birouri si magazine.

Inventatorul Thomas Alva Edison(USA) a facut experimente cu sute de filamente diferite, incercand astfel sa gaseasca materialul potrivit care sa straluceasca bine si sa fie si de durata. In anul 1879, Edison a descoperit ca filamentul din carbon, introdus intr-un glob din sticla fara oxygen stralucea corespunzator, dar ca nu lumina mai mult de 40 ore. Intr-un final, dupa multa munca si testari, Edison a produs un bec care lumina peste 1500 ore.

Lewis Howard Latimer, membru al echipei lui Edison, a inventat in anul 1881 un filament nou de carbon, pe care l-a si patentat. Apoi, in anul 1903, Willis R. Whitney a inventat un tratament pentru filament, astfel incat sa nu se mai innegreasca partea interioara a globului de sticla atunci cand acesta stralucea.

In 1910, William David Coolidge a inventat un nou filament, care de aceasta data a durat mult mai mult decat celelalte si astfel putem afirma ca becul a revolutionat intreaga lume