Alfredo Moser: Inventatorul iluminarii cu sticle de plastic

Inventia lui Alfredo Moser lumineaza intreaga lume. In 2002, mecanicul brazilian a inventat o modalitate de iluminare a locuintei sale pe timpul zilei, fara electricitate si poluare, folosind nimic altceva decat sticle de plastic umplute cu apa si putin inalbitor.

“Lampile lui Moser” se bucura de un mare succes si sunt deja folosite in peste 140.000 de case din Filipine, dar si in alte 15 tari, precum Argentina, India si Fiji.

Deci, cum functioneaza? “Simpla refractie a luminii solare”, ne raspunde A. Moser.
Metoda este una foarte simpla: se iau sticle de plastic obisnuite – 2l, se umplu cu apa si se adauga 2 capacele de inalbitor. Acesta din urma impiedica dezvoltarea de microorganisme in apa expusa la soare.
Apoi, se face o gaura in acoperis si se fixeaza capul sticle astfel umplute, sigiland apoi gaura cu poliester.
In functie de intensitatea luminii solare de afara, camera ca fi iluminata cu echivalentul a 40-60 wati.

Ca orice alta idee simpla, dar deosebita, si aceasta a aparut tot pentru a rezolva o problema. “Lumina Moser” a fost creata in timpul unei serioase pene de curent care a avut loc in orasul in care locuieste A. Moser, Uberaba, Brazilia.

Moser declara pentru Daily Mail: “Dumnezeu a creat Soarele pentru toti si lumina este pentru oricine. Cine doreste, poate economisi bani astfel. Nu exista riscul sa te curentezi si nu costa nimic”.

Desi inventia lui este una foarte importanta, A. Moser nu a facut avere din asta. A castigat insa ceva bani, dupa ce a instalat sistemul in cateva case ale vecinilor si in magazinul din oras.